ANTI KALK: HOE ONTSTAAT KALKAANSLAG?

Het effectief voorkomen van kalk begint bij kennis over het ontstaan van kalk. Op deze pagina lees je ook hoe je de nadelige effecten van kalk kunt voorkomen en verwijderen.


Bij verwarmen van water dat harder is dan 3 D° ontstaat ketelsteen ofwel kalkaanslag. Deze kalkaanslag heeft een warmte-isolerende werking en heeft dus een negatieve invloed op warmteoverdracht in bijvoorbeeld ketels, boilers en waterkokers.

Dit betekent dat apparatuur efficiëntie verliest en/of helemaal niet meer naar behoren werkt. Dit is een proces wat enige maanden kan duren, afhankelijk van het gebruik.

Wanneer er veel kalkaanslag op een bepaalde plek ontstaat, bijvoorbeeld in een waterleiding, kunnen er ook stukjes kalk gaan loslaten. Deze stukjes kalk zullen dan in kranen en douchekoppen ophopen, met alle gevolgen van dien.

Een andere goed voorbeeld hiervan is de waterkoker. Door het koken van water met kalk, zal er een dikke witte laag op de bodem van de waterkoker ontstaan. Als deze laag "te dik" wordt, zullen er stukjes loslaten. Niet gevaarlijk, maar niet smakelijk in een kopje thee.

ANTIKALK: KALKAANSLAG VOORKOMEN?

Je kunt op verschillende manieren de negatieve effecten van kalk voorkomen. Globaal gezegd kun je kiezen uit een korte termijn oplossing of een lange termijn oplossing.

De korte termijn oplossing tegen kalk: schoonmaken. Gewoon met schuurspons en agressief schoonmaak middel het kalk te lijf gaan. Let op: je moet dit volgende maand weer doen als je het gewenste resultaat wilt behouden.

Als minder korte termijn oplossing zijn er waterfilters en magneten tegen kalk. Een waterfilter tegen kalk voor het hele huis bestaat niet. Een waterfilter moet vervangen worden na een aantal m³ gefilterd water. Je kunt een waterfilter wel voor bijvoorbeeld alleen een koffiemachine aansluiten.

Maar ook dit is weer tijdelijk en plaatselijk en geen prettige klusje. Magneten zijn niet effectief tegen kalk in water. Magneten hebben wel effect op kalk in water. Het effect is namelijk dat het kalk tijdelijk en plaatselijk bezinkt. Hiermee voorkom je dus GEEN kalkaanslag. Koop dus alleen een "anti kalk magneet" als je wilt dat je waterleiding plaatselijk magnetisch word.

Een lange termijn oplossing (minimaal 10 jaar) voor 100% kalkvrije apparatuur is een waterontharder. Direct op de waterleiding op het binnenkomende water.

Lees hier een simpele uitleg over de werking van een waterontharder >>