De werking van een Waterontharder

De basis van een waterontharder is een harsfles waarin harsbolletjes zitten. Het inkomende water stroomt door deze harsfles. Het kalk in het water hecht zich aan de harsbolletjes. Na verloop van tijd zullen deze harsbolletjes verzadigd raken met kalk.

Door de harsfles te spoelen met zout water worden de harsbolletjes weer schoon gemaakt. Dit proces wordt ook wel de regeneratie van de waterontharder genoemd. Dit zoute spoelwater kan niet in aanraking komen met het uitgaande water. Het is een fabeltje dat je zout water krijgt van de waterontharder werking.

Als je geen kalk meer in je water wil is een systeem met een harsfles en zout bak de enige juiste keuze. Alle waterontharders werken op basis dit principe. Andere manieren laten in veel gevallen het kalk alleen bezinken, wat niet effectief is.

Het hars in een harsfles van een waterontharder kan wel tot 25 jaar mee, afhankelijk van het onderhoud en aantal spoelingen. Het spoelwater wordt via een aparte afvoerslang afgevoerd naar het riool.