De Installatie van een waterontharder

Wanneer jij op deze pagina terecht bent gekomen, bent je vast op zoek naar meer informatie over een waterontharder installatie.

Misschien twijfel je nog of een waterontharder wel in je past of wil je gewoon meer weten.

Op deze pagina gaan we alle mogelijke plekken bespreken waar een waterontharder geïnstalleerd kan worden.

 

Een waterontharder op je waterleiding

Voordat we ingaan op de plaatsen waar een waterontharder precies geïnstalleerd kan worden, wil ik je even duidelijk maken waar de waterleiding onderbroken moet worden.

Een waterontharder moet op de waterleiding worden aangesloten achter de watermeter. Dit zorgt er voor dat je in het hele huis van onthard gebruikt kan maken. Dit is gewoon toegestaan, elke particulier heeft het recht om het binnenkomende water achter de waterleiding te bewerken.

Per situatie kan het aansluitschema van een waterontharder installatie sterk verschillen. In geen enkel huis is de situatie hetzelfde. Natuurlijk is er voor de waterontharder ook ruimte nodig.

Een waterontharder bij een gemiddeld waterverbruik is ongeveer 30 cm breed, 50 cm lang en 120 cm hoog. Verder is er voor een moderne waterontharder een stroomvoorziening nodig binnen ca. 2 meter en een mogelijkheid tot aansluiting op een afvoerkanaal.

Afvoer van een waterontharder

Voor de afvoer worden meestal rioolbuizen in kruipruimte gebruikt. Ook regenpijpen, putten of andere afvoer mogelijkheden zijn hiervoor geschikt. Het zoute afvoerwater uit een waterontharder is niet schadelijk voor het milieu.

Het is eigenlijk gewoon hetzelfde zout dat je gebruikt om je aardappels lekkerder te maken. Het fractie van bijvoorbeeld de vele tonnen zout die jaarlijks gebruikt worden om onze wegen ijsvrij te houden.

 

waterontharder installatie koper leiding

 

 

Waterontharder in garage

Wanneer een waterontharder in een garage wordt geplaatst gaat de waterleiding meest door de muur of onder de vloer door.waterontharder garage installatie voorbeeld Bij aansluiten van de waterleiding door de muur worden er gaten geboord naar de plek waar de waterleiding de woning binnenkomt. Dit is in de meeste gevallen de meterkast.

Dit is dus een enorm goede optie wanneer er maar één muur tussen de meterkast en garage is. Het is wel belangrijk dat deze muur niet veelvuldig gebruikt wordt door andere installaties als elektra, zodat er veilig gaten in geboord kunnen worden.

Bescherm je waterontharder tegen vorst

Het is bij sommige garages belangrijk om te letten op de temperatuur. Het is van groot belang dat een waterontharder niet blootgesteld wordt aan vorst. Om een waterontharder te beschermen tegen vorst, kun je een bijvoorbeeld kastje om de ontharder heen zetten (met eventueel een vorstbeschermer).

Ze hebben dan bijvoorbeeld al een “kastje” gemaakt waar de waterontharder precies in kan staan!
Dit beschermt een waterontharder tegen eventuele temperaturen onder het vriespunt (als deze dicht bij een garage deur staat bijvoorbeeld), én er kunnen nog spullen op dit kastje geplaatst worden. Iets dat ook niet onhandig is een een garage.