1Waarom zou ik mijn leidingwater ontharden?
Onthard water zorgt voor besparingen in de vorm van tijd en geld. Tijdsbesparing in de vorm van minder schoonmaak in de badkamer en ontkalking van apparatuur. Geldbesparing in de vorm van minder zeep bij het douchen en voor de wasmachine. Ook zijn keukenapparaten en boilers/ ketels efficiënter in gebruik en gaan langer mee. Als bonus is onthard water ook nog beter voor de huid. Kalk zorgt voor uitdroging van de huid.
2Is waterontharding wettelijk toegestaan?
Elke particuliere verbruiker is vrij om een onthardingsinstallatie te plaatsen en de kwaliteit van het water te wijzigen.
3Kan de afwezigheid van kalk in water gevolgen voor de gezondheid hebben?
De Wereldgezondheidsorganisatie, noch de Europese Gemeenschap leggen minima of maxima vast in verband met de hardheid van water. Een evenwichtige voeding levert voldoende calcium. Het calcium waarover we het hier hebben komt bovendien voor in minerale vorm. In deze vorm wordt het NIET opgenomen door ons lichaam en heeft het bijgevolg geen enkel effect.
4Maakt het uit welk zout ik gebruik voor de regeneratie van mijn waterontharder?
Voor de regeneratie van het hars mag alleen regeneratiezout, in hard geperste tabletvorm, voor ontharders worden gebruikt. Die garanderen een geheel zuivere zoutoplossing, zonder verspilling. Ander zout zal klonteren, een brug vormen en verstopping veroorzaken in de ontharder!
5Is regeneratiezout schadelijk voor het milieu?
Voor waterontharding wordt zout of natrium chloride gebruikt. Door verdunning met de rest van het afvalwater zal het milieuvervuilende effect verwaarloosbaar zijn. Het is een fractie van wat b.v. jaarlijks bij de gladheidsbestrijding wordt gebruikt. Bovendien is onthard water beter voor het milieu, door besparing op zeep en efficiëntere apparaten. Daarnaast wordt er energie bespaart bij het verwarmen van water. Kalk heeft een isolerende werking wat zeer nadelig is voor boilers en ketels.
6Wat gebeurt er met het regeneratiezout?
Bij regeneratie geeft de zoutoplossing een deel van de aanwezige natriumionen af en vervangt ze door calcium- en magnesiumionen die zich op de harsbolletjes hebben vastgezet. De vrije calcium- magnesium ionen en natriumionen worden met het spoelwater naar het riool afgevoerd.
7Kan onthardingshars schadelijk zijn?
We gebruiken uitsluitend de beste harsen, die beantwoorden aan de opgelegde normen van de verschillende landen van de Europese Gemeenschap. De verbruiker loopt dan ook geen enkel gevaar wanneer hij een beroep doet op onze diensten.
8Bevordert waterontharding de ontwikkeling van bacteriën?
Nee. Bacteriën ontwikkelen zich nu eenmaal makkelijk in stilstaand water (in een boiler, leidingen,...). In een ontharder wordt dit door regelmatig regenereren en dankzij de bacteriedodende werking van de zoutoplossing onmogelijk gemaakt.
9Werken “magneet apparaten” net zo goed als waterontharders?
In een huishoudelijke omgeving zijn deze apparaten "onvoorspelbaar en zeer beperkt". Ze werken slechts bij relatief lage temperaturen en bij een warmteafgifte, die sowieso lager is dan die van een centrale verwarming. Bovendien werken ze slechts bij een zeer beperkt debiet en tenslotte speelt ook de constante kwaliteit van het water een belangrijke rol. De minste wijziging kan de werking van het apparaat danig verstoren.Dit in tegenstelling met apparaten op basis van ionenuitwisseling (zoals onze Quality Waterontharders).. Deze werken goed, maar zijn duurder.
10Is het niet overbodig om het drinkwater van de waterleiding maatschappij extra te behandelen?
Het zuiveren van bepaalde stoffen in het leidingwater is ook voor drinkwater niet overbodig. Wij komen regelmatig ongeruste verbruikers tegen. Water ontharden of filteren verandert ook de smaak van water. Vandaar de verschillende soorten bronwater en de merkentrouw van de consument. De smaak van water is geen fijnproevers privilege. Door bijvoorbeeld de concentratie van nitraten in het leidingwater te verminderen, is water beter geschikt voor zwangere vrouwen en baby's.
11Wanneer moet leidingwater gefilterd worden?
Leidingwater beantwoordt aan de wettelijke normen inzake drinkwater. Schadelijke stoffen, sedimenten, bacteriën , schimmels e.d. komen wel voor, maar zijn binnen de gestelde drinkwaternorm. Calamiteiten zijn echter ook nooit uit te sluiten, bijvoorbeeld door werkzaamheden aan de hoofdleiding in de straat of legionella bij langdurig stilstaand water. Het kan gebeuren en dan voor problemen en hoge kosten zorgen.
12Waterontharder in het Engels
Een waterontharder in het Engels wordt ook wel een Watersoftener genoemd. Letterlijk vertaald dus: Waterverzachter. Waterverzachter wordt veel gebruikt in het zuiden van Nederland en in Belgíe.

Staat uw vraag er niet bij?


Stel deze via het onderstaande formulier!