Als jij op deze pagina terecht bent gekomen, ben je vast benieuwd welke capaciteit waterontharder bij jouw huis of bedrijf past.
Het kan ook zijn dat je nog twijfelt tussen een kleiner of groter model waterontharder en daarom op deze pagina bent beland.
Hoe dan ook, het is maar goed dat je deze pagina hebt gevonden!
Op deze pagina vertellen we je namelijk alles wat je moet weten over de inhoud en capaciteit van waterontharders. Lees dus vooral even verder.
Wat is “waterontharder capaciteit” precies?
Harsbolletjes filteren het kalk uit je water. De hoeveelheid hars die in de harsfles van de waterontharder zit, bepaald de capaciteit van de waterontharder.
Simpel gezegd; hoe meer liters hars er in de harsfles zitten, des te meer liters water er onthard kunnen worden, voordat het hars verzadigd is.
Er zijn twee factoren belangrijk bij het bepalen van de capaciteit van de waterontharder.
- De waterhardheid
- Het waterverbruik
Gangbaar is, om deze capaciteit in Franse graden hardheid per kubieke meter water aan te geven, kortweg °F.m³ .
Soms wordt echter ook de capaciteit in Duitse graden per m3 opgegeven, afgekort Dh.m³.
Als de capaciteit bereikt wordt, en het hars dus verzadigd raakt, moet de waterontharder opnieuw regenereren, wat gedaan wordt met zout water.
Moderne waterontharders houden het waterverbruik bij en bepalen op basis daarvan de verzadiging, en daarmee het moment van regeneratie.
Bij industriële modellen speelt daarnaast ook nog benodigde de maximale hoeveelheid water in liters per minuut, een belangrijke rol bij de keuze.
Waterontharder capaciteit rekenvoorbeeld
Uitgaande van 150 m3 waterverbruik per jaar (verbruik gezin 3-4 personen) en een hardheid van het water van 11 dH :
De formule is: het waterverbruik in m3 per dag (dus in dit voorbeeld 150m3 delen door 365dagen x hardheid in Dh x 1,78 (= de omreken factor naar Franse graden Fr.)
Capaciteit per dag in °F.m³: 0,41 x 11 x 1,78 = 8
Optimaal is een model vanaf drie keer de dag capaciteit.
Het waterverbruik zal namelijk per dag sterk kunnen wisselen.
De waterontharder moet ook voldoende capaciteit hebben voor de piekdagen. Het is de bedoeling dat een waterontharder maximaal één keer per dag een regeneratie doet.
Moderne computer gestuurde (elektronische) waterontharders zijn in staat om het optimale moment te kiezen. En om een optimum (minimum) aan zoutdosering te geven.
Capaciteit in °F.m³ bij het type North Star 11, Calex11 en type Atlas 10 premium van Ecowater = ca.28 (bij minimum zoutdosering)
Met 150m3 water: gemiddeld is er dan 1x per 3,5 dagen een regeneratie.
De regeneratie is daarbij digitaal en volume gestuurd geregeld.
Dit is goed voor een efficiënte werking en goed voor de levensduur van het hars.
De regeneratie van het hars wordt bij bovengenoemde Ecowater modellen op basis van het werkelijk waterverbruik (= volume gestuurd) geregeld en altijd uitgesteld tot het moment dat er géén water nodig is. Dus altijd zacht water.
Modellen tot 6ltr hars zijn feitelijk alleen geschikt voor kleine hoeveelheden water en relatief lage doorstroomsnelheden. Zoals plaatsing bij een vaatmachine (horeca) of een koffiemachine. Voor huishoudelijk gebruik in het hele huis, dus op de waterleiding direct na de watermeter, raden we deze af. Modellen met een kleine harsinhoud moeten te vaak regenereren. Wat resulteert in relatief veel spoelwater en regeneratiezout en een kortere levensduur van het hars. Ook verlagen ze, als er veel water gevraagd wordt, ook nog eens de waterdruk.
Conclusie: bij een huishouden van 1 tot 4 personen en een waterhardheid van niet hoger dan 11dH zal een model vanaf ca. 8ltr hars perfect voldoen.
Is het gemiddeld waterverbruik hoger dan 150m3 per jaar, of is de hardheid van het water erg hoog, dan kan het beste gekozen worden voor een model met een grotere capaciteit, vaak 15ltr en soms zelfs 20ltr of 30ltr harsinhoud bij grote woonhuizen.