Waterontharder kiezen

Een waterontharder kiezen kan lastig zijn. In dit artikel staan een aantal goede tips om je op weg te helpen. Het is goed om te weten dat waterontharders in landen als de Verenigde Staten populairder zijn dan in ons land.

De wereldwijd meest verkochte waterontharders worden dan ook geproduceerd in de Verenigde Staten. Dit komt doordat het binnen Amerikaanse huishoudens standaard is om in het bezit te zijn van grote koelkasten(met ijsblokjes machine) en dure koffiemachines en vele andere keukenmachines.

Ook wordt het materiaal Marmer veel gebruikt voor de aanleg van Amerikaanse badkamers en keukens. Marmer zal snel lelijk worden van de kalkaanslag, zeker als het niet regelmatig gepoetst word.

Bovenstaande gebruiken worden in Nederland ook populairder. Het zijn voorbeelden van alledaagse huishoudelijke dingen die veel last ondervinden van het kalk in ons leidingwater. Een waterontharder kiezen om het leiding water te zuiveren van kalk, wordt daarom ook in Nederland steeds populairder.

Het land van productie is dus zeker iets om rekening mee te houden vanwege de kennis, ervaring en gebruik van de juiste onderdelen. In de Verenigde Staten (USA) worden in het algemeen zeer goede waterontharders geproduceerd. Maar ook in Europa hebben enkele fabrikanten ook een vergelijkbare hoge kwaliteit weten te bereiken. China is sterk in opkomst als productieland. De kwaliteit daarvan kan echter zeer verschillend zijn.

Kies bij voorkeur nooit voor een (goedkoop) merkloos systeem. Deze zijn vaak samengesteld door assemblage bedrijven met sterk wisselende, goedkope, onderdelen.

WELKE WATERONTHARDER?

Om te kijken welke waterontharder bij jou past kun je beginnen met het opzoeken van de waterhardheid in de omgeving waar je woont in combinatie met je waterverbruik. Hoe groter de hardheid en het waterverbruik is, des te groter moet de harsinhoud in de harsfles zijn.

Weet je nog niet precies wat een harsfles binnen een waterontharder doet? Lees dan eerst even dit artikel .

Kijk bij het waterontharder kiezen ook goed naar je situatie. In een thuissituatie zijn processor gestuurde slimme waterontharders wereldwijd gezien het populairst. Deze zijn onderhoudsvriendelijk en zuiniger met regeneratiezout.

Een stroomloze waterontharder is eenvoudig in gebruik, minder storingsgevoelig door omgevingsinvloeden, en absoluut een uitkomst in een vochtige omgeving (b.v. bij plaatsing in de kruipruimte) of als er geen elektrische aansluiting mogelijk is. (bijvoorbeeld een watermeter put)



Er zijn waterontharders met losse zoutbakken of zonder. Verschillende kleuren en afmetingen. Dit is natuurlijk subjectief en voor een groot deel afhankelijk waar je de waterontharder kan plaatsten of gaat laten plaatsen.

Daarom heeft Quality Water meerdere (top) merken in huis, voor elke situatie.

WATERVERBRUIK PER JAAR?

Een huishouden zal gemiddeld tussen de 40m³ en 300m3 water verbruiken. Dit is afhankelijk van de gezinsgrootte, wel of geen stortdouche, etc.

Je kan het waterverbruik aflezen op je watermeter in de meterkast. Tot 90 m3 waterverbruik per jaar kan een klein systeem met 7ltr hars meestal volstaan. Bij een verbruik tot 170m3 is een waterontharder met een harsinhoud van ongeveer 10 liter meestal voldoende. Vanaf 170m³ per jaar is 15 tot 20 liter aan te bevelen. Zit je boven de 300m³ per jaar? Dan is een waterontharder met nog meer hars aan te raden. Hierbij is uitgegaan van een waterhardheid van ca 8dH. Is de hardheid van het water bij u hoger, dan zal ook de harscilinder meer capaciteit moeten hebben.

Kies je een te klein model dan heeft dit nadelige gevolgen voor de waterdruk (doorstroming van water in ltr per minuut) en je zout- en waterverbruik. Het systeem moet dan relatief vaak regenereren, en regeneraties kosten natuurlijk regeneratiezout en water. Ook gaat het hars in de waterontharder gaat dan minder lang mee.

WATERONTHARDER HOE GROOT?

Kijk uit dat je geen te klein model waterontharder koopt omdat deze “zo mooi en compact is”!

Natuurlijk willen we allemaal zo veel mogelijk ruimte besparen. Maar de enige effectieve manier om kalk uit water te halen is met een waterontharder (harsfles + zout voor spoeling). Andere manieren laten het kalk alleen bezinken (magneten) of moeten elke week gereinigd worden (kleine “hars filters”).

De grootte van een waterontharder moet overeenstemmen met je waterverbruik. Kleine en compacte waterontharders zijn alleen geschikt voor een relatief laag waterverbruik ( 1 en soms 2 personen). De waterdruk neemt bij een klein systeem behoorlijk af als er meer water gevraagd wordt. Ook heeft het nadelige gevolgen voor je zout- en waterverbruik. De waterontharder moet bij een relatief hoog verbruik vaak regenereren, en regeneraties kosten natuurlijk regeneratiezout en water. Ook gaat het hars in de waterontharder dan minder lang mee.  Door de kleine afmetingen kan er ook maar weinig regeneratiezout in  de voorraad bak en daardoor moet er dan ook erg vaak zout bijgevuld worden. Bij een groter model heb je er het hele jaar geen omkijken naar.